Macska TV Híradó

Első magyar macskahíradó!

heti hírek, tanácsok, meglepetések kizárólag macskásoknak

Nevem:
Email címem:

 

Macska TV Blog

A Macska.Tv portál blogja a hazai macskatartók, macskatenyésztők és macskaimádók közösségének.

Macska TV szerk.

A Macska.Tv Blogját a Macska.Tv főszerkesztője, MacskásViki írja.

Várom a javaslatokat és az ötleteket a cikkekkel kapcsolatban! szerkeszto@macska.tv

Friss topikok

A Macska TV-ről mondták...

Macska TV olvasók véleménye:

"Nehezen találtam volna ennél jobb cicaoldalt!!!" (Dorcykaa)

 

"Gratulálok a MacskaTv kitalálóinak és működtetőinek." (Freca)

 

"Nagyon tetszik az oldal, jó ötlet volt, gratulálok." (Kriszti)

 

"Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt! Sokkal használhatóbb, színvonalasabb, mint a többi, amikkel eddig találkoztam! (janka)"

 

Ezt megnézem magamnak! Tovább a Macska TV-re!

2008.07.03. 00:47 macskatv

Nincs több szex, Cirmi! 1.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Klikk ide!

Mivel felvilágosítani nem tudjuk macskánkat, ezért ha nem szeretnénk utódokat, nekünk kell gondoskodni kedvencünk fogamzásgátlásáról. Cikkünkben a Kedvenc Állategészségügyi Központ állatorvosával, dr. Balogh Bélával vettük át a lehetőségeket. Először is jöjjenek a kandúrok!

Kandúrok

Kandúroknál egyszerű a helyzet, ugyanis csak műtéti beavatkozással lehet véget venni a szerelmes időszakoknak, gyógyszeres kezelés nincs.

Kandúr-tények:

A kandúrok 8-10 hónapos korban ivaréretté válnak, és utána folyamatosan párzóképesek, de legnagyobb bánatukra muszáj alkalmazkodniuk a nőstények szezonális párzókedvéhez.

Ivartalanítás előnyei:

1. A gazdi számára ugyancsak nagy előny, hogy a macska a műtét után nagy valószínűséggel nem fog jelölgetni (minél fiatalabb a műtétkor, annál biztosabb, hogy eltűnik ez a szokása),

2. a vizelete nem lesz orrfacsaróan bűzös, mint egy párzóképes kandúr esetében.

3. Az ivartalanítás után a kertben tartott macska nem fog elkóborolni, csökken annak az esélye, hogy megsérül verekedésben vagy balesetben, illetve annak is, hogy elkap valami betegséget más kandúroktól a párbajok során.

4. Természetét tekintve macskánk az ivartalanítás után nyugodtabb és békésebb lesz.

5. Ha fiatal korban (6-7 hónapos korban) végzik el a műtétet, a macska termetre nagyobbra, szebbre nő meg (ez alatt nem azt értjük, hogy elhízik – erről fogunk még értekezni a hátrányoknál)

+1: ivartalanított kandúr mellett nyugodtan tarthatunk másik macská(ka)t is, nem fognak összeveszni, illetve nem lesznek kiscicák

Ivartalanítás hátrányai:

1.Elhízásra való hajlam. Megoldás: alacsony energiatartalmú tápok, másik macska „beszerzése”, akivel játszhat ex-kandúrunk 

2. Húgykövességre való hajlam. Megoldás: speciális étrendkiegészítők és tápok, melyek megváltoztatják a vizelet PH-értékét. A húgykövesedés tünetei: gyakori, fájdalmas vizelés, véres vizelet, vizelésre való képtelenség, nyávogás, rosszullét. Azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ha ezeket a jeleket észleljük, mert súlyos vesekárosodást okozhat a kövesedés!

A műtét részletei:

A műtétet altatásban végzik, és mivel csupán apró metszést ejtenek a macskán, a seb hamar begyógyul, varratszedést általában nem is igényel. Az altatás miatt a műtét napján jobban oda kell figyelni a macskára, de egy nappal később már teljesen rendbejön kedvencünk.

Mikor végezhető?

Tévhit, hogy meg kell várni az ivarérettséget, a műtét 5-6 hónapos kortól bármely életkorban elvégezhető.

A műtét ára:

6-7000Ft

(képünkön egy 3 éves ex-kandúr)

 

Cikkünk második részében a nőstények ivartalanításáról és fogamzásgátlásáról lesz szó.

2 komment

Címkék: macskatartás


A bejegyzés trackback címe:

https://macskatv.blog.hu/api/trackback/id/tr21550495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edina1984 2008.07.03. 13:58:29

hát, a mi kandúrkánk sajnos csúnyán elhízott ivartalanítás után. :-(

kacsatánc 2008.07.04. 11:43:32

Nekem több ivartalanitott cicám, kutyám van és csak egyetlen macsek hízott el. Azt észrevettem hogy a későbben ivartalanitott állat lustul el és hajlamosabb ezáltal a hízásra. Főleg ha keveset mozog és még is ugyanannyit kapp enni.
A kandúrokat 5-6 a nőstényeket 6-8 hónapos korukban szoktam ivartalaníttatni és szépen megtartják a formájukat, bár termetre sokan közülük nagyobbak lesznek. Mivel sok kandurt ivartalanitottunk a húgyköveességet sem tudom igazolni, bár az egyetemen ma is ezt tanítják. 16 ivartalanitott kandúrból /sok gazdára talált/ egyetlenegy lett egyszer húgyköves, amikor pár hétig nem a minőségi száraztápot etettem hanem a nagyáruházakban kapható egyéb tápot. Azóta sem fordult ilyen elő.
Más ismerősömnél a nem ivartalanitott kandúr lett húgyköves.
Az eddig legöregebb ivartalanitott cicám 17 éves és nagytestű kutyám 18 éves korig élt!
Mindenkinek csak javasolni tudom az ivartalanitást. Aki egyszer megtette, legközelebb nem kell rábeszélni.
süti beállítások módosítása